Tackel till DropShot

Denna artikel handlar om hur du snabbt och enkelt knyter ett tackel till DropShot.
Det finns betydligt mer avancerade och sofistikerade sätt men det här kör jag med och det funkar utmärkt för mig. Du kan enkelt modifiera olika saker om det är något du vill ha annorlunda eller vill testa.

Ni får ursäkta kvalitén på vissa bilder men börjar bli gammal och skakig och att ta bilder med macro är fan inte lätt.

Utrustning

Vi börjar med vad det behövs för olika prylar och pinaler för att tillverka ett DropShot-tackel.

1. Krok
2. Lina
3. Jigg
4. Sänke
5. Sax

 

  1. Krok – Jag har haft bäst resultat med en Offset krok, finns i olika storlekar och färger. Jag kör röda 1/0 till abborre. Det viktigaste att tänka på här är att ha en krok med lite längre skaft, jag har testat med krokar med kort skaft och det krokar fisken sämre.
  2. Lina – Nylonlina funkar kanon, lite beroende på vilken storlek det är på abborrarna eller om du skall fiska gös så får du anppassa tjockleken därefter. Jag brukar köra 0,25 till abborre.
  3. Jigg – Det finns otroligt många olika varianter och färger, endast din egen fantasi eller plånbok sätter gränsen här.
  4. Sänke – Här kan man köra antingen traditionella päronsänken eller de nu vanligt förekommande DropShot blyna. Jag brukar köra de stavformade, gillar dem bättre än de runda. Vikt på mellan 10-20 gram räcker mer än väl för abborre.
  5. Sax – Här måste du ha en speciell skitdyr DropShot sax som endast går att beställa från USA…eller så kan du köra med kökssaxen.

Lina & Krok

Klipp av en lagom lång bit av nylonlinan, jag brukar köra med ungefär 1-1½ meter lina. Vi skall fästa kroken mitt på linan med en Palomarknut, det finns massor med bra sidor som visar hur man knyter en Palomarknut, tex hos Rackelhanen.se.
Tanken med att sätta kroken mitt på linan är att man då kan vända på tacklet för att få krokspetsen till att peka uppåt vilket vi är ute efter.

För att försäkra oss om att kroken alltid presenteras på rätt håll på linan, så skall vi dra igenom den del av linan som skall gå ner till sänket en gång till genom kroköglan efter att vi knutit fast den.
Som sagt, du kan alltid vända på tacklet för att kroken skall komma på rätt håll.

 

Om du nu har gjort rätt så skall ditt tackel se ut såhär.
Detta är även hur det skall gå ner i vattnet, dvs kroken skall stå rakt ut från linan (90 grader) med krokspetsen uppåt, precis som på bilden till vänster.

 

Sänke

Väljer du att använda ett DropShot sänke så är det bara att klämma fast det på linan på valfritt avstånd från kroken. Det fina med dessa sänken är att du kan börja med att fästa sänket tex 30 cm från kroken. Ger det ingen fisk så flyttar du upp eller ner sänket på linan tills du hittat rätt avstånd som ger fisk.
Är du orolig för att sänket skall lossna från linan kan du göra en ögla på slutet av linan som hindrar sänket från att glida av om det skulle lossna från clippet.

Kör du vanligt päronsänke så fäster du det enklast på linan genom att knyta en vanlig ögla som du trär genom lekandet på sänket och för sedan igenom sänket genom öglan. På så sätt sitter sänket säkert och du kan hyffsat enkelt byta till ett annat.

 

Jiggen

Det jag märkt är att mjukare jiggar funkar bäst, de rör sig mer, om man nu är ute efter det, vilket man är om det inte är väldigt kallt i vattnet.
Chad-jiggar är inget att rekommendera om du vill ha en livlig presentation, stjärten bromsar upp jiggens rörelser och det kan som sagt i vissa lägen vara mindre bra.

Hur sätter man den nu på kroken då?
Antingen trär du på jiggen på kroken som vid traditionellt jiggfiske eller så kan du kroka på den bara genom huvudet, vilket ger den en sjukt livlig gång i vattnet vid minsta rörelse.

 

Färdigt Drop Shot tackel

Nu är DropShot tacklet färdigt. Om du lyckats så borde det se ut som på bilden till vänster. Det enda som återstår nu är att ut och fiska.
Jag brukar knyta en ögla högst upp på tacklet där jag sedan kan knyta fast min flätlina. Anledningen till att jag fiskar med flätlina är att jag på så sätt har mycket bättre kontakt med betet och kan känna minsta lilla rörelse.

 

Teknik

Det som funkar för mig borde funka för andra.
Jag kastar ut, låter tacklet sjunka ner till botten och ser till att sträcka linan så jag har kontakt med sänket. Därefter drar jag in sänket ungefär en meter snett uppåt/innåt och låter det sedan sjunka igen, ger lite slaklina, knycker lite på spötoppen och spänner samtidigt linan för att återigen dra in ytterligare en meter.

Jag brukar variera detta med att släpa in tacklet på botten med hjälp av sakta invevning och att hela tiden vibrera spötoppen så att jiggen dansar fint på linan.
Är det mycket skit på botten får du räkna med att sätta en hel del sänken och tackel. I en perfekt värld så släpper DropShot blyet om det fastnar på botten med det är nog 50-50 av gångerna som detta sker.

Hoppas denna guide har hjälpt dig till att skapa ditt första DropShot tackel och att det ger dig fisk när du väl kommer ut till vattnet.
Är det något som är oklart eller du vill veta mer så är det bara att höra av sig.

Har du egna tankar eller ideér om DropShot så dela gärna med dig genom att kommentera på denna guide här nedanför, tack!

Senast uppdaterad av den .

14 reaktioner på ”Tackel till DropShot

  1. Jamen, tackar tackar. Fiskat abborre med jigg i alla år och nu på allvar börjat intressera mig för jakten på alla sätt. Läste i FFA om dropshot fiske och tänkte… – jigg, popper, småwobblers, levande löja har jag provat, nu måste jag prova dropshot. Och så hittade jag din fina instruktion vid eftersök av ”hur”. Tack, en favorit i webbläsaren… Skitfiske på alla !

  2. Måste tacka för bra tips! Ska testas i helgen, kul!
    Kan man få småtorsk (och stora…) i Malmö någonstans?

    1. Hej Dave! Kul att du kommenterar!
      Absolut kan man ta torsk från land i Malmö, tagit en hel del själv vid mynningen in till kanalen men det har varit tidig vår, osäker om där finns någon just nu.
      Dock tas det en hel del torsk just nu ute på Ön i Limhamn. Torsken brukar komma in och gå nära land där nu på hösten. Så mitt tips är att om du vill ha torsk så är det till Ön du skall bege dig för att pröva lyckan!

  3. Det va skitfiske! Vi va tre stycken som var ute idag mellan 10-13, inget hände! Såg dock en annan kille på andra sidan som fick två stycken.

    1. Kom själv aldrig iväg, så satans ont i ryggen så fick skjuta upp det.
      Synd att du inte fick något, får på det igen!
      Brukar vara bäst på kvällen och natten, när det är mörkt, du får testa det istället.
      Vad körde du för färg på jiggkroppen?

        1. Haft bäst resultat med mörka jiggar, typ colafärgade och abborrfärgade. Fiska på botten, sakta sakta hemmåt, kallt i vattnet nu serru 😉 Brukar ha en svart spritpenna med mig och måla lite på jiggarna, funkat bra.

    1. Får hoppas på bra fiske då! Hör gärna av dig om hur det gick, alltid kul att veta.
      Jag ska själv ut en runda imorgon, får se hur det går. Har ju lagts nät och skit i kanalen så fisket kanske inte är så bra som det kunde varit.
      Rapport här på bloggen kommer efter fisket.

  4. Tack för en bra guide!

    Jag brukar fiska såhär:
    1. Kasta ut och låt sjunka
    2. Sträck linan försiktigt och få kontakt med sänket
    3. Slaka sedan linan lite och vippa lite med spötoppen så jiggen hoppar utan att sänket rör sig. Upprepa detta 15-20 sekunder (eller ännu längre om fisken är seg).
    4. Veva in en meter eller två så att sänket flyttas en bit.
    5. Om du inte vevat in tacklet, så upprepa från 3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *