Tackel till ismete/mete efter gädda & gös

Jag har så länge jag fiskat även metat efter gädda, det är en mycket effektiv metod främst med levande betesfisk. Vi har även tagit stor gädda på deadbait, det vill säga död betesfisk, som vi fiskat statiskt liggandes på botten.
Nu på senare år har även ismete blivit intressant från min sida och tanken är att försöka lägga mer tid under vintern på just ismete efter gädda och gös. Tackel för både ismete och vanligt mete ser i stort sett likadant ut, i alla fall för mig, ser ingen anledning till att kladda till det. Det enda som skiljer är att vid vanligt mete efter gädda och gös så lägger jag till ett flöte vilket ju ismete-tacklet saknar, där kör vi vippa istället som indikator.

Jag skall med hjälp av lite bilder och beskrivande text försöka förklara hur jag gör mitt tackel till ismete/mete efter gädda och gös.

Utrustning

1. Tumstock
2. Kombitång
3. Wire
4. Wirelås
5. Trekrokar
6. Lekande
7. Sänke
8. Gummipärla

  1. Tumstock – Du kan mäta med precis vad du vill, jag valde tumstock, skolans linjal eller mammas måttband från sylådan funkar det med.
  2. Kombitång – Jag använder mig av BFT’s modell, den är riktigt bra, fördelen är att avbitaren är plan på ena sidan vilket är perfekt när man skall klämma åt wirelåsen. Funkar även med vanlig avbitare och plattång, det finns även speciella wirelås-tänger som är avsedda för just detta.
  3. Wire – Det finns en jäkla massa olika tafsmaterial och wire, de två som jag använder är Fox Preadator Carbo Flex och Drennans Green Pike Wire. Till ismete efter gädda så använder jag mig av 28lbs varianten, skall du ismeta efter gös så kan du gå ner något i styrka eller byta till en tjockare flurocarbontafs.
  4. Wirelås – Köp hylsor som tillhör wiren, se till att de är rätt storlek så att de passar till tjockleken på din wire., de finns oftast i olika dimensioner.
  5. Trekrokar – Köp ordentliga krokar! Om du tänkt snåla någonstans så är det absolut inte på krokarna. Bra krokar kostar lite extra och tro mig, de är värda varenda krona! Jag kör själv med Owner ST-36BC, grymt vass och den sviker aldrig. Storleken på krok brukar jag anpassa efter betesfisken men föredrar att köra krokar i storlek mindre, för ismete efter gädda kör jag storlek 4, 6 och 8.
  6. Lekande – Alltid bra med ett lekande i slutet på tacklet för att förhindra att tafsen snurrar sig och den blir mer rörlig. Genomgående för de flesta lekanden är att de klarar rejält med vikt, välj ett lekande som minst motsvarar wirens brottsstyrka. Gå inte för smått, skall vara enkelt att knyta på linan när du är ute på ismetepasset, även i minusgrader, så jag skulle rekommendera storlek 6, inte mindre än 8.
  7. Sänke – Ingår inte i själva tafsen men väl till det kompletta tacklet och skall sättas på huvudlinan. Funkar med vilket sänke som helst. Jag har valt att använda kulbly i lite olika vikter beroende på situation, fördelen är att det löper på linan så den inte skadas. Ju mer bly desto mer stillastående presentation av betet och desto större risk att gäddan eller gösen känner av ditt tackel. När jag ismetar med betesfisk upp till ett par hekto tycker jag det är lagom med ett 4,8 eller 12 grams sänke, lite beroende på situation och hur mycket rörelse man vill ge betesfisken..
  8. Gummipärla – Samma som med sänket, ingår inte i tafsen men i det kompletta tacklet. Pärlans funktion är att sättas mellan kulsänket och knuten till lekandet, för att skydda just knuten från att nötas av kulsänket. Storleken är mindre viktig, så länge den skyddar knuten så är det bra, jag kör med storlek 6 eller 8, beroende på storleken på kulsänket. Se till att pärlan verkligen är av mjukt gummi, är den i plats så tappar den sin funktion helt.

Krokarna

Börja med att kapa till 60 centimeter wire, detta kommer ge oss en slutlig längd på ungefär 50 centimeter när väl tafsen är färdig, det blir lite svinn vid tillverkningen.
Trä på en wirehylsa på wiren, för sedan wiren genom öglan på trekroken och tillbaka in genom hylsan. Se till att ha ett par centimeter wire som sticker ut från hylsan för denna del av wiren skall sedan köras tillbaka igen och är det för smått blir det svårt att få till.
Justera wireöglan som nu går genom kroköglan, genom att dra försiktigt i den långa delen av wiren. Gör öglan ungefär lika stor som öglan i kroken eller gärna något större, absolut inte mindre för då hämmar du rörligheten i tacklet.

Nu skall vi låsa wiren i hylsan, det gör vi genom att ta den korta biten av wiren som vi nyss drog igenom och köra den tillbaka in genom hylsan så att den sticker ut på andra sidan där kroköglan är. Dra åt wiren med fingrarna, kan även använda en liten tång om det är för pilligt att använda fingrarna. Dra inte för hårt eller för mycket, vi vill spara en liten ögla på utsidan av hylsan, just för att kunna låsa wiren på plats i hylsan.
Resultatet blir alltså att vi fört igenom wiren tre gånger genom hylsan, just för att den skall sitta så säkert som möjligt.

Dags att klämma åt hylsan så att wiren låses fast. Jag använder min kombitång och klämmer hylsan på tre ställen med avbitaren, se till att inte trycka för hårt så att du kommer igenom hylsan, då finns risk att du skadar eller kapar wiren. När jag klämt den tre gånger sätter jag hela hylsan i den platta sektionen på tången och ger den ett rejält kläm, den blir då lite plattare och framför allt blir den rak, inga sneda tackel tack! Klipp bort den överflödiga bit wire som sticker ut ur hylsan vid kroken, INTE öglan!

Dags för krok nummer två, denna har jag valt att fästa direkt på wiren genom att linda den på plats. Det håller kalasbra och är rätt enkelt att göra när man väl fått rätt på tekniken.
Börja med att trä på trekroken på wiren. Anpassa avståndet du vill ha till den första kroken som vi nyss har monterat. Det hela beror på hur stor betefisk du skall tackla på, liten betesfisk litet avstånd mellan krokarna och stor betesfisk stort avstånd. Jag brukar köra ungefär 8-10 centimeter mellan krokarna. Skall du fiska med stor deadbait kan du välja att inte fästa kroken alls utan att ha den löpande på wiren.

Ta ett grepp om trekroken och wiren mellan tummen och pekfingret, wiren med den redan monterade trekroken skall hänga neråt krokböjen.
Ta den övre wiren (den utan krok) och lägg den ner ett varv om krokböjen. Linda sedan wiren upp längs krokskaftet, tre till fyra varv och sedan för du ut wiren igen genom kroköglan och drar åt. Nu är trekrok nummer två fixerad på ditt tackel och den kommer inte lossna, tro mig.

Lekandet

Nu när båda trekrokarna är på plats så är det dags för lekandet. Du gör precis likadent som du gjorde när du färsta den första trekroken. På med ett wirelås på wiren, genom lekandet, tillbaka in i hylsan och sedan in i hylsan igen en tredje gång. Precis som med kroken så vill vi ha en fin ögla, inte för stor och inte för liten, lagom är bäst.
Kläm åt med tången och kapa av den utstickande biten wire och så är wiredelen av tacklet klart!

Sänke & gummipärla

Nu är tacklet i stort sett klart, det enda som skall fixas nu är en gummipärla och ett sänke.
Är det ismete du skall använda tacklet till så börja med att trä på kulsänket på din huvudlina eller uptrace om du använder det, vill du kunna justera höjden på sänket så släng nu på en flötes-stopp. På med gummipärlan och knyt sedan fast huvudlinan i ditt wiretackel. Jag använder mig i stort sett alltid av den så kallade ’Triline-knuten’ när jag fäster huvudlina i till exempel lekande eller beteslås. Hur man gör den får du googla loss på för det tänker jag inte ta med här. Nu är du redo för en tur på isen för att försöka lura upp en fin gädda eller gös på ismete.
Är det vanligt mete du skall använda tacklet till så sätt först på en flötes-stopp på huvudlinan eller uptracen och sedan flöte, gummipärla, sänke och till sist gummipärla igen. Knyt fast huvudlinan i lekandet på wire-tacklet. Done!

Svårare än så behöver det inte vara, det tar ungefär 10 minuter att göra ett tackel. Jag har alltid ett gäng extra tackel med mig ut i lite olika storlekar och varianter, förvarade i en rigbin. Då kan man snabbt och lätt byta om ett tackel skulle bli skadat eller man skall byta till en större eller mindre betesfisk.

Kommentera gärna vad du tycker om min guide och dela med dig om du har egna lösningar som funkar lika bra eller bättre.

 

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *