Vikta Big Bandit

Då jag var och fiskade i Blekinge Skärgård så hade Mikael viktat om sina Big Bandit och jag insåg snabbt att detta var en stor fördel. Mina Shallow Runners flöt som korkar medan Mikael’s svävade lite fint viktlöst i vattnet, grymt häng!
Jag surfade loss lite på nätet och plockade lite nyttig info här och där, bla från Fina Fisken, och började borra loss på mina Big Bandits, resultatet blev skitbra!
För att hjälpa andra att vikta om sina jerks så har jag skapat en enkel guide.

Utrustning

1. Måttband
2. Borr
3. Blyhagel
4. Tejp
5. Epoxylim

 

  1. Måttband – Du kan mäta med precis vad du vill, jag valde det måttband som jag använder på mina fisketurer att mäta fisk med, skolans linjal funkar den med.
  2. Borr – Välj en lagom storlek, jag körde på 5mm. Inte för litet för då får du inte i blyhaglen och inte för stort för då spricker betet och det blir större hål att limma igen.
  3. Blyhagel – Funkar med vilket bly som helst, jag valde kluvna blyhagel i olika storlekar och vikter, enklast så.
  4. Tejp – Används för att tillfälligt täppa till hålet i Big Banditen så det inte rinner in vatten när du testar den i vattnet. Fäster tejpen så funkar den.
  5. Epoxylim – Detta skall du ha för att limma igen hålet du borrat upp, funkar förmodligen med 23 andra limsorter och silikon med, testa dig fram.

The Höl

Nu skall vi hitta den luftficka i Banditen där rasselkulorna befinner sig. Uppe på ryggen av betet, mät ut 7,5cm från Big Banditens nos, där finns luftfickan. Gör ett litet märke med en penna eller kniv. Borra sedan försiktigt ett hål tills du kommit igenom plasten in till luftfickan. Ta det lugnt så du inte spräcker plasten, det kan hända att den delar sig då den består av två ihoplimmade halvor.

 

Bly

Dags att börja fylla Big Banditen med bly. Det går åt mer än vad man tror, jag öste i en hel drös med blyhagel innan den var perfekt.
Prova dig fram, släng i ett gäng, testa, lägg till eller dra ifrån. Det kan behövas små små blyhagel på slutet för att få den perfekta balansen, jag använde mig av 3 olika storlekar på blyhagel innan jag var nöjd.

 

Tejp

Totalt meningslöst avsnitt egentligen men eftersom jag tagit en så fin bild på en tejpad Big Bandit så fick den vara med.
Du skall alltså tejpa igen hålet tillfälligt när du slängt i ett gäng bly för att testa den i tex vasken hemma. Det är viktigt att tejpen sitter på ordentligt annars rinner det in vatten och då går hela operationen åt helvete, en vattenfylld Bandit sjunker som en sten.
När du testat i vasken så tar du bort tejpen och lägger till mer bly eller tar bort bly, helt beroende på hur den uppförde sig i vattnet. Tejp på och testa igen.
Se till att ha tillräckligt djupt vatten när du testar, krokarna eller jerken skall inte vila på botten, då är den sjunkande…

OBS! Testa ALLTID även med den tafs du använder, den väger lite i sig och för att vikta perfekt krävs det att betet även får tyngden från tafsen på sig.

 

Limma sig!

När du fått det häng du är ute efter, Big Banditen hänger i vasken som värsta inne-jerken, då är det dags att plugga igen skiten. Fram med epoxylimmet, som för övrigt luktar något fruktansvärt illa och borde döpas om till fisklim, blanda blanda och fyll igen hålet. Du skall INTE spruta jerken full med lim, jisses, bara precis fylla igen det yttre hålet som du själv har borrat.
Även om man är grymt sugen på att köra ner jerken i vasken sekunderna efter man limmat den, det ville jag i alla fall, så är det bättre att vänta tills dagen efter och låta limmet härda ordentligt.

 

Big Bandit med GRYMT häng!

När allt är klart, jerken fått torka ett dygn, på med tafsen och Voila! Häng häng häng! Testa loss i vasken eller ännu hellre, ner och däng i ditt favoritvatten! Lär inte smälla på så mycket fiskar hemma i vasken men du kan ju i alla fall se hur den uppför sig.
Om du skall fiska i saltvatten så får Big Banditen lite extra flythjälp så om du vill vara extra petig måste du ha detta i åtanke när du blyar den. Det blir marginell skillnad men är man petig så är man!

Så, det var det hela, mer än så behövs inte för att fixa till en Big Bandit, god lycka!
Har du förslag eller ideér om hur man modifierar sina jerk baits eller andra trix så dela gärna med dig genom att kommentera på denna guide här nedanför, tack!

Senast uppdaterad av den .

En reaktion på ”Vikta Big Bandit

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *