22/12 – Kävlingeån

Ny dag längs med Kävlingeån, största skillnaden var vattenståndet, siktdjupet och sällskapet. Vi hade bytt ut T-Bag mot Andy Piper, Darrells pappa som är på julbesök. Förra gången han var på besök begav vi oss ut på isen i Rögle Dammar och fångade regnbåge.

Då isen är obefintlig så fick det alltså bli gäddmete med levande mört och även bottenmete med död sill stod på programmet.
Det skulle inte ta många minuter från att vi tacklat upp vid ån innan Andys flöte dök under och en gädda var krokad. Kort drillning och så står Andy där leende med en fin gädda på runt 4 kilo. Snabb fotografering och tillbaka med gäddan i ån, detta bådar gott för resten av dagen.
Darrell väljer nästa swim och jag vandrar bort en bit längs med ån och låter betesfisken drifta längs med kanten. Swoops! så är flötet under vattnet och jag är tyvärr för ivrig och gör ett för tidigt mothugg som resulterar i att jag drar betet ur munnen på gäddan och den kan simma iväg.
Irriterad och svärandes vandrar jag vidare längs med ån och då smäller det igen. Denna gång väntar jag mer tålmodigt och väntar in gäddan. Jag spänner sakta linan, kort och bestämt mothugg och fast fisk. Liten rackare på en 2 kilo får snabbt gå tillbaka och jag fortsätter min vandring. händer inte så mycket hos någon och vi bestämmer oss för att käka lunch och samlas i base camp.

Jag packar upp gasolköket, bacon, bullar, smör och ketchup, här skall det bli goda baconsmörgåsar till lunch! Hmm, var la jag nu tändaren…
Hittar såklart ingen tändare, sällskapet måttligt roat över detta och det slutar med att vi sitter och äter bullar med endast smör på, gott! Gissa om jag fick höra för detta under resterande fisketuren.

Vi ger oss ut på en ny vandring, Darrell är nu den som får på en liten gäddpinne som snabbt återfår friheten. Kort därpå smäller det på rejält och dagens största får se landbacken, 7,5kg och 102cm lång, inte illa. Lite snabba bilder och försiktig återutsättning av denna fina fisk.

Vi fortsätter att fiska av ån utan lycka, jag har ingen rörelse alls på mitt flöte och börjar misströsta lite, hade jag inte fått min pinne tidigare hade det varit betydligt tyngre steg tillbaka till base camp.

Vi satte oss alla tre i samma swim och ut med två spön, ett med död sill på botten och ett med levande mört. Fram med te till alla och började snacka om karpresan till Frankrike och vilken besvikelse det varit för många. Andy tyckte jag skulle vara nöjd eftersom jag uppnått mina båda uppsatta mål med resan, fånga en fjällkarp och nytt PB. Andy är en klok man och jag håller självklart med, men en eller två karpar till hade ju inte varit fel?
Vi kommer inte längre än så, Andy ropar till, det är hans bottenmetade sill som helt plötslig verkar ha fått liv och flötet är på väg ut i ån i hög hastighet, en stor madam på gång tro? Mothugg och fast fisk, tyvärr ingen bjässe denna gång utan Andy får nöja sig med ytterligare en gädda runt 4 kilo.

Summering av dagen blir 5 landade gäddor, 2 tappade och största fisk på 7,25kg, alltså en lyckad tur till Kävlingeån!

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *