29/12 – Blekinge

Slötittade på Facebook och ser att Mikael Sandström, ordförande i Svenska Karpklubben, söker fiskekamrat för en dags gäddfiske i Blekinge skärgård. Då jag varit riktigt förkyld så nappade jag inte direkt utan tyckte mest det var synd att det kom så olägligt.
Dagen efter är vi uppe tidigt, dottern vaknar ju med tuppen och min flickvän undrar vad vi skall hitta på under dagen. Jag säger jag helst åkt och fiskat gädda i Blekinge och till min förvåning säger hon:
– Gör det då.
Ooops, nu vankas det fiske! Slänger iväg ett mess till Mikael och hör om det är för sent för en tur men han är lika fiskesugen som jag så vi beslutar att vi skall ses i Hässleholm om lite mer än en timme. HOHO! Gäddfiske i Blekinge, äntligen skall jag få fiska i detta fina gäddvatten.
Packar snabbt ihop min jerkutrustning och en lagom matsäck, sen bär det iväg mot Hässleholm.

Träffar Mikael utanför Hässleholm och jag ställer min bil där och så åker vi tillsammans upp till Blekinge med hans bil och båten på släp.
Då jag inte träffat Mikael tidigare har vi mycket att snacka om och det är alltid kul att träffa likasinnade, har ju en del fiske att snacka om, inte bara gäddfiske. Tiden går snabbt och vi är snart uppe där vi skall lägga i båten, det tar inte för lång tid och snart är vi på väg till första viken så att det stänker saltvatten.

Första viken, ser ut precis som jag föreställt mig, grunt, klart vatten, täta vassar, detta ser livsfarligt ut. Mikael kastar ut och har hugg i första kastet, jävlar, visst skall det vara bra i Blekinge men SÅ bra? Han tappar dock fisken och detta är ett mönster som skall återkomma under hela turen för oss både. Hugg, mothugg, drillning och sedan kliver gäddan av lagom ett par meter från båten.
När halva dan gått så får Mikael på en rätt fin gädda, uppskattningsvis runt 6 kilo men precis som sina mindre kollegor så väljer den att kliva av precis inne vid båten.

Vi åker runt till rätt många olika heta vikar som Mikael har på favoritlistan och alla levererar hugg och hoppande gädda. Mikael landar ett gäng snipor men tyvärr lyckas jag inte få upp en enda fisk i båten. Mikael ger mig som han kallar det ”Straffsparkar” var gång vi kommer in i en ny vik, dvs jag får första kastet på hetaste stället. Tyvärr hjälper inte detta att hålla fisken kvar på kroken utan jag tappar dom likförbannat precis vid båtkanten.

Mikael har viktat om sina jerkbaits, dvs han har lagt till eller dragit ifrån vikt från sina beten, modifierat dom. Detta för att de skall röra sig bättre i vattnetlagren och det ser riktigt farligt ut. Jag bestämmer mig för att vikta om mina jerks när jag kommer hem (vilket jag även gjort, det kommer en artikel om detta senare).

Dagen går snabbt och det börjar skymma redan lite efter tre och vi måste tänka på att ta oss tillbaka till hamnen där vi lagt i båten. En mycket trevlig dag i Blekinge skärgård med gäddfiske, något som jag garanterat kommer att göra om, dock med mer landad fisk såklart!

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *