Karpfiske Östra Dammen Lomma

Efter mycket snack och en del inställda turer så blev det äntligen verklighet för min del, att få komma ut och fiska med en riktigt karpexpert. Darrell är en god vän till Tomasz och har ända sedan förra året när vi kämpade med karparn i Postadammarna lovat att han skall hjälpa oss till våra första karpar. En del erfarenhet har killen, 20 år som karpfiskare lägger en hel del tyngd bakom Darrells råd och tekniker.

Vi bestämmer oss för att bege oss till Östra Dammen i Lomma för att försöka lura upp våra första karpar. Darrell är bara med som guide och coach, han fiskar inte själv men dricker desto mer öl. Som en god guide hade han såklart även dragit med sig grillen och lite smarriga korvar.

Eftersom jag saknade enligt guiden riktiga riggar så bestämde vi oss för att bara köra med 3 av Tomasz spön och ett av mina, dvs två spön var för mig och Don Tomaso.
När Darrell tittade i min tackelbox virrade han knappt märkbart på huvudet och började rota i sin egen box och fick lite snabbt fram rätt grejer och tacklade upp mitt spö. Tomasz hade redan gjort sina riggar klara sedan tidigare, ryktas att det kostade honom ett sexpack bira för att få dom klara…

Darrell valde att vi skulle fiska från ”The Swamp Swim”, träsk-swimmet, det kallas så för att när det är högt vatten i dammen så får man vada ut för att sätta upp riggarna.
Vi anländer till dammen lite efter 18 på kvällen.
Östra Dammen är ganska full med så kallade snags, dvs skräp i vattnet i form av vass, träd osv. Därför är det lite trixigt att fiska där, det är lätt att karparna trasslar in sig i närmsta gren under vattnet och på så sätt kommer loss. Där finns också gott om musselbankar där man lätt kan få linan avskuren mot de vassa skalen.
Vi fiskar med bolt-rigs och boiles, en snögubbe på hair-rigen, dvs en pop-up boile längst ut på hairen som gör att boiliesen står upp på botten som en snögubbe. Riggen placeras i en PVA-bag full med godsaker och sedan kastar Darrell rutinerat ut alla fyra riggarna och sedan börjar väntan på vårt första run. Det skall dröja ända fram till fem minuter över tolv innan första runnet kommer och innan dess har vi hunnit med att grilla, lyssna på en hel drös med sjuka fiskehistorier från Darrell och bli halvt uppätna av Skånes största svärm av myggor.

Just när runnet kommer så står vi alla tre nere vid riggarna, klart mindre myggor där, och Tomasz högra larm börjar tjuta, först lite tveksamt och sedan ett ihållande tjut. Måste tillägga att Darrel haft en gedigen genomgång hur krokning och drillning skall gå till på detta swim för att inte förlora fiskarna i snagsen. Tomasz var vid den genomgången väldigt självsäker och gjorde klart att han minsann visste hur man skulle göra så det räkte med att Darrell gick igenom det med mig.
När väl larmet tjuter så önskade nog Tomasz att han lyssnat lite bättre för det tar VÄLDIGT lång tid innan han greppar spöt och gör mothugg. Tyvärr har fisken redan kört ett par varv runt dammen innan Tomasz reagerar och rigg och fisk går förlorad i snaggsen. 1-0 till karparna i Östra Dammen.

Det blir dock en stor stämningshöjare och mitt hjärta dunkar som vid första pussen på stora lekan hemma vid föräldrahemmet. Don Tomaso är ganska nedslagen dock eftersom han missat sitt första riktiga run och därmed även sin första karp. Han får ju stå ut med en hel del glirningar och skämt både från mig och Darrell som även det kanske bidrar till hans något tillbakadragna profil.

Trettio minuter efter det första runnet är det så dags för nästa run, det är mitt vänstra spö som börjar tjuta och jag springer fram som en skållad råtta och greppar spöt. Rookie på karpfiske som man är så tänker jag såklart inte på baitrunnern utan gör ett mothugg direkt utan att slå ifrån baitrunnern, vilket såklart resulterar i förlorad fisk. DAMN! Jag är helt förkrossad och förbannar mig själv, hur fan kunde jag göra ett sådant misstag. Suttit och väntat i sex timmar och när det väl gäller så kladdar jag till det.
Tomasz får lite plåster på såren i och med detta, nu är han inte ensam om att ha sjabblat bort en fisk, alltid trevligare att vara två om en olycka.

Det blir inte fler runs denna kväll och lite efter ett på natten beger vi oss hem efter en fruktat rolig kväll/natt trots 2-0 resultatet till karparna i Östra Dammen.

Väder: Sol
Vind: Lite småblåsigt nordvästlig vind
Luft: +25
Vatten: +20 (?)

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *