Livebait

Mörtstugorna ger bra med betesfisk

Förra året gick det inget vidare för mig och Darrell i jakten på betesfisk, det blev bara enstaka mörtar i våra mörtstugor. Vi testade ett gäng olika vatten men ingen större lycka någonstans. I år testade vi ett nytt vatten och vi blev mäkta förvånade när första buren som kom upp var full med dammrudor, uppskattningsvis ett hundratal. I med två nya burar, uppbetade med den hemmakokade havregrynsgröten och ut igen.

När vi idag åter var på plats var det två på nytt sprängfyllda mörtstugor, även denna gång dammrudor i alla dess storlekar. Tror vi ligger på runt en trehundra rudor nu och tre nya burar är på plats.

Jag har även en mörtstuga ute i ett annat vatten för att se om vi kan få lite mört, hoppas på att vi har samma lycka där. Oavsett har vi riktigt gott om levande agn inför vintern och vårens gädd- och gösfiske.

Vi agnar våra mörtstugor med havregrynsgröt, blandar även i lite majs och ibland krossad anis och vaniljsocker. Det funkar även bra med vanligt bröd, har hört att vörtbröd skall vara bra men aldrig testat det själv.
Det gäller att ha tålamod med sina burar, det är kallt nu på hösten/vintern och betesfisken är inte lika alert i det kalla vattnet som på sommaren. Gäller att testa sig fram, djupt, grunt, i vassen, utanför vassen osv.
Släng gärna ut lite extra gröt runt/på mörtstugan så det lockar till sig betesfisken. När väl fisken hittat dit så kommer det att ge bra med utdelning och då behöver du tömma mörtstugan varje dag.

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *