Nytt PB ismete

Premiär för ismete

Äntligen premiär för ismetet! Här nere i söder så är vi inte direkt bortskämda med fiskebara isar utan de brukar smälta bort innan de är säkra nog att gå på.
Jag och Darrell bestämde oss för att testa ett vatten som vi tidigare fiskat karp i men aldrig gädda eller från isen. Upp tidigt som f_n, koka en panna te, skopa upp en hög med rudor från en av baljorna sen stack jag in till Malmö för att hämta Darrell.
Det var fortfarande mörkt när vi kom fram till fiskeplatsen men ingen tid att förspilla och Darrell var snabbt ute för att kontrollera isens tjocklek. En snabb borrning ett par meter från land och vi kan konstatera en tjocklek på lite mer än en decimeter. Helt klart godkänt, även för mig som är tresiffrig på vågen.

Darrell som alltid kommer väl förberedd hade snart borrat ett nytt hål, tacklat på en fin ruda och fått ner den på plats i hålet. När han var på väg att borra nästa hål en bit bort börjar bjällran på hand spö att klinga och vippan far upp i luften. Fäll!
Han är snabbt framme och börjar vråla.
– It’s a big one!
Ja just det, tänker jag, förmodligen en liten snipa men han har väl inte riktigt kopplat än att han har 3 meter lina ute så det är stor skillnad från att drilla en gädda med 30 meter lina ute.
En kort fight och han kan snart landa gäddan, ingen supersnipa men ingen ’big one’ heller, en fin och rund gädda på runt två kilo. Inte illa fem minuter efter att man borrat första hålet så ligger första gäddan på isen, det här kommer bli en hektisk dag tänker jag.

Den fina gäddan får fart på mig, jag måste också få ut lite spön på isen, snabb upptackling och ut och borra satan ta mig. När jag skall rigga första spöt vid hålet inser jag att jag inte har någon spöhållare eller hållare till mina vippor. Ajdå, det var det jag skulle ha fiskat de där grå tråkiga dagarna när man inte hade något vettigt att göra. Som tur är så finns det gott om träd och snö på platsen, så det blir lite improvisation, en gren som spöhållare och vippan sätter jag i ett litet torn av snö bredvid hålet. Funkar bra, inte optimalt men funkar.

Snart har vi fått riggat upp alla våra ismetespön och sätter oss ner med vars en kopp te. Vi småsnackar lite tyst i den milda vintermorgonen, det börjar smådugga lite, typiskt, vi som inte haft en tanke på regn, det är ju vinter för f_n!
Regnet kommer och går och till slut är man van vid det med, inga större mängder som kommer så det är ok. Det går en timme utan att det händer ett smack, gäddorna verkar som bortblåsta och vi börjar borra nya hål och flyttar runt lite på sjön. Darrell drar åt vänster och jag åt höger in i en liten vik, ser absolut livsfarligt ut där för gädda.

Det skall gå ytterligare två timmar utan minsta aktivitet när plötsligt Darrells vippa i mitten, i det hål han nyss borrade, far upp och ålabjällran klingar. Darrell far iväg som en iller över isen, halkar sista 5 meterna och slidar fint på ryggen de sista metrarna till hålet. Mothugg och fast fisk, denna gången vrålar han inte att det är en stor, snipan nästan flyger upp ur hålet när han börjar veva in. Den får snabbt gå tillbaka i hålet och på med en ny ruda. All set!

Darrell hinner sätta sig ner och hälla upp en kopp te innan samma spö signalerar igen och vippan löser ut. Något försiktigare Darrell smyger sig ut på isen och gör mothugg.
– It’s a big one! Vrålar han igen, eller hur…
Denna gång är det faktiskt lite fight och storlek på fisken, ser ett stort huvud skymta förbi i hålet och Darrell börjar bli nervös. Nytt PB på ismete?
Rutinerad som han är grabben så står gäddan snart fins under hålet och jag kan sticka ner handen och säkra den med ett stabilt gällgrepp. Upp på isen kommer en fin gädda på 4,1kg och Darrell nya PB på ismete är ett faktum.
Vi tar lite snabba bilder, tyvärr tog batteriet på min kamera slut så det fick bli med Darrells Iphone, sen får den simma ner i hålet igen.

Efter någon timme är det min tur, ett av hålen som jag inte flyttat på och som varit aktivt under flera timmar utan aktivitet, går plötsligt bjällran igång. Jag kollar vippan och tänker att det är nog rudan som tar sig en eftermiddagspromenad men då dyker vippan rakt ner i hålet och fjädrar sedan tillbaka med en rejäl tjong. Springer fram till hålet, baitrunnern knarrar inte, har gäddan spottat ut rudan? Tar försiktigt linan mellan fingrarna och tar hem slaklinan, känner till slut motstånd, gäddan är kvar. Greppar spöt och gör mothugg, en styck tom rigg kommer flygande ut hålet, f_n också!

Det blir tyvärr inte fler fäll denna dag utan jag får packa ihop utan någon landad gädda. Darrell är dock nöjd, vilket han skall vara med sina tre landade gäddor och vi börjar redan planera nästa tripp ut på isen.

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *