Bygg ditt eget Tailbete

Bygg ditt eget Tailbete – Del 1

Då var det dags att sätta igång med betestillverkningen, eller rättare sagt med att tillverka mitt eget Tailbete.
Min tanke är att först skapa en inläggsserie i ett gäng delar för att sedan när alla delar är publicerade, sammanställa dem till en komplett guide som du kan läsa under Guider här på siten. Först ut är del ett där jag nu kommer beskriva hur jag valde utseende till mitt tailbete och hur jag sågar ut tailbetet.

Jag började med att bestämma mig för hur stort mitt tailbete skulle vara, dels hur långt och dels hur högt. Bredden fick jag genom valet av trä, 28mm tjockt limträ av ek som jag fick över vid renoveringen av köket.
Då det är stora glupska gäddor jag är ute efter och vill ha stora synliga tailbeten fick kroppen bli 12cm lång, plus tail så blir det 20+cm, perfekt för storgäddan! Jag vill att tailbetet skall dyka lite när jag vevar in så jag gjorde en rätt skarp nos på det så att det får lite hjälp ner i vattnet.
När jag ritat klart klippte jag ut mallen och lade den på ekskivan och ritade helt enkelt av mallen på den. Eftersom det är limträ, det vill säga man har limmat ihop mindre stavar av ek till en stor skiva så är det viktigt att rita in tailbetet i de olika stavarna. Jag vill inte ha en limskarv mitt i tailbetet som riskerar att försvaga betet så att det plötsligt delas på mitten när jag får min drömgädda. Jag valde att börja med att tillverka 4 tailbeten så jag ritade upp 4 stycken på ekskivan.

Dags att plocka fram sågen! Funkar med ett gäng olika sågar men jag tog det jag hade hemma, en sticksåg. Om jag haft en bandsåg hemma hade det varit mitt förstaval då sticksågen har en tendens att driva i sidled och kan ge en sned snittyta om man inte kör väldigt försiktigt. Eventuella missar kan man alltid fixa till i efterhand när man slipar tailbetet så det är inte hela världen om man sågar lite snett. Se bara till att inte såga bort MER än vad du skall för det blir desto svårare att fixa vid slipningen. Om du bara tar det lugnt och tar din tid så blir det bra, genväg är oftast senväg som min farmor hade sagt.
Ett annat tips när du sågar med sticksåg, det kan vara lite knivigt att köra för snäva svängar. Såga då så långt det går och kör sedan rakt ut en bit, dra ut sågen och såga bort den bit som ’är i vägen’, nu är det fritt fram för att svänga lite till och upprepa tills du fått runt sågen till hälften sen börjar du från andra änden. Lite svårt att förstå bara beskrivet i ord, skall försöka ta lite bilder på just detta moment så det blir enklare att förstå.

När alla dina tailbeten är utsågade är det dags för slipning men det tar vi i nästa del!
Kommentera gärna på inlägget om det är något du inte förstår, behöver hjälp med eller för att dela med dig av dina egna tips.

 

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *