The Setup!

Långpass efter karp

En tvånätters tur efter karp har legat i planeringspipen ett tag nu och vi vägde fram och tillbaka mellan en handfull olika vatten. Valet föll till slut på en rätt stor sjö i norra Skåne där det simmar få men stora individer av karp. Vi blev guidade av Richard Tamanko som känner vattnet väl och som även förmäskade det tilltänkta swimmet.
Sjön såg väldigt inbjudande ut och vi skulle fiska en riktigt fin vik där vinden blåste rakt in, verkade mycket lovande. Efter att vi singlat slant om vem som skulle välja swim först så blev det beslutat att Darrell fiskar inne i viken och jag ut mot öppet vatten.
Enligt Tamanko fanns det en gravel bar inte så långt från stranden som brukade producera fisk och även en längre ut, ungefär mitt i viken. Jag placerade ett spö på den inre baren, ett på den yttre och mitt tredje spö till höger utanför en utstickande stensättning, verkade hett som f_n.

När alla spön är på plats och tältet uppslaget så sparkar vi igång grillen och det blir spare ribs till kvällsmat, inte alls fel!
Senare på kvällen har jag ett halvtaksigt run på högerspöt utanför stensättningen, men vid mothugg ingen kontakt. Känns spontant som ett braxhugg och förmodligen var det så.
Natten börjar lugnt men så rusar ett av Darrells spön, snabbt mothugg och fast fisk, i ungefär 20 sekunder, sen har den gått fast i något inne i viken. Efter lite strulande och vandrande längs med stranden får Darrell loss tacklet men fisken har lämnat sedan länge. Tråkigt men så blir det när man fiskar ett okänt vatten, vi hade under gårdagen inte känt av några snags när vi lodade så vi var lite förvånade att den gått fast. Snabbt ut med spöt igen och tillbaka in i tältet.
Det blir inte mer action denna natt men vid middagstid dagen efter får Darrell ett fullblodsrun på samma spö igen och denna gången blir det en fin böj på spöt. Tamanko som är och hälsar på är snabbt framme vid håven och vi står där och njuter när Darrell drillar fisken. Men så plötsligt upprepas historien igen, fisken går fast på samma ställe som föregående natt och precis som förra gången går fisken loss och Darrell får upp ett tomt tackel. Tamanko är lika förvånad som oss, det skall inte finnas något bråte i denna vik och han har aldirg varit med om snaggad fisk här.
Det visar sig dock senare att kommunen lagt ut en wire rakt över viken och det är denna som ställer till problem.

På kvällen får jag ett typiskt braxnapp på mitt vänsterspö och när jag vevar in sitter det mycket riktigt en liten kilosbrax på kroken. Inte riktigt vad jag var ute efter men det verkar som om braxen gillar Factor VII från Splashbaits, för när jag krokar av den skiter den ner hela mig med en röd sörja av flytande Factor VII.
Det blir en väldigt lugn natt och besvikna packar vi ihop morgonen därpå. Vi gjorde dock ett medvetet val att fiska ett svårt vatten med stor fisk och då kan man inte räkna med att landa något på bara två nätter, speciellt inte när två av mina spön är snaggade vid invevning.

Vill tacka Tamanko för all hjälp och för att han tog sig tid att guida oss till detta vatten, vem vet, kanske blir det fler pass där efter sjöns stora karpar.

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *