Bygg ditt eget tailbete

Bygg ditt eget Tailbete – Del 2

När jag nu sågat ut formen på mitt tailbete så är det dags för lite grovslipning av tailbetet. Detta kan du antingen använda rasp och fil till, innebär lite mer jobb men funkar alldeles utmärkt. Eller så kan du använda en dedikerad slip, vilket lär vara det smidigaste eller som jag gjorde, monterade en sliprondell på borrmaskinen, spände fast den i arbetsbänken och slipade loss. Funkade över förväntan och jag blev väldigt nöjd med slutresultatet. Jag började med en grövre kornighet på sliprondellen för att ta bort det värsta och bytte sedan till en med mycket fin kornighet.
Det är i detta moment du kan rätta till de eventuella snedsågningar och hack som du lyckats med vid sågningen. Var försiktig när du gör detta och se till att du håller hårt i tailbetet annars kan det lätt flyga ur handen på dig och skada dig själv eller andra. Använd alltid skyddsglasögon i alla moment för säkerhets skull, synen är värdefull!

När grovslipningen av tailbetet är klar monterade jag en överhandsfräs upp och ner i arbetsbänken och fräste av kanterna på betet för att få en rundare form. Detta moment kan man även gör med handverktyg, typ rasp eller fil, även slipa ner dem i det tidigare momentet men det är mycket smidigare med en överhandsfräs. Detta verktyg är väldigt effektivt men är jävligt farligt. Stålet snurrar sanslöst snabbt och det handlar om millisekunder mellan att ha en tumme och sakna en tumme så var VÄLDIGT försiktig. Är du inte van vid att hantera maskiner och att jobba med händerna skulle jag rekommendera att du skippar överhandsfräsen.

Nu börjar träklossen likna ett tailbete och sista finslipningen gör jag för hand. Med ett fint fint sandpapper och en slipkloss i kork slipar jag hela betet och ser till att det blir riktigt runt och slätt. När jag kommit hit så övergick det från hantverk till enormt fiskesug och jag hade långt gångna planer på att skita i att lacka och måla, ville bara ut och testa mitt nya tailbete. Eftersom mitt tailbete fortfarande varken hade öglor eller krokar så fick jag dämpa suget och fortsätta arbeta.

I nästa del kommer jag gå in på hur man gör egna öglor till krokar, och hur de skall monteras på ditt tailbete.
Som vanligt är dina kommentarer mer än välkomna och det kan hjälpa både mig och andra om du delar med dig av dina frågor eller tips!

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *