Mörtstuga

Dags att skaffa betesfisk för gäddmetet

Förra året fiskade jag i stort sett bara med rudor som betesfisk när jag var på jakt efter gädda. De funkade riktigt bra både till mete i öppet vatten och vid ismete. Så nu är det hög tid att fylla upp förrådet av betesfisk inför vinterns ismete efter gädda och även till vårens mete i de Skånska åarna.

Jag betar upp mörtstugorna med havregrynsgröt, kryddat med lite florsocker och en burk sockermajs, fungerar riktigt bra med detta agn och mörtstugorna är alltid fulla med betesfisk när jag hämtar dem. Jag låter mörtstugorna vara ute 2-3 dagar, vilket inte brukar vara några problem men finns det kräftor i sjön så finns risken att de börjar klippa sönder mörtstugan med sina klor. Det hände oss förra veckan när vi testade ett nytt vatten, när vi efter 24 timmar tog upp mörtstugan var där ett tiotal hål runt om buren i nederkant som kräftorna klippt upp. Snabbt lagat men det störiga var att betesfisken simmade ut ur hålen och fångsten av betesfisk blev inte så stor på grund av detta.

Jag återkommer med lite bilder på hur det gick denna gången, mörtstugorna får vara ute till helgen och förhoppningsvis är de fulla med betesfisk.

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *