Spaning

Kort höstpass efter karp

Vintern närmar sig med stormsteg och önskan om några sista pass efter karp är hög. Då jag nu är tillbaka i verkligheten igen och börjat jobba efter pappaledigheten så blir det ännu knivigare att få till ett pass efter karp. Jag överlade lite med frun och kom fram till att en halv dags semester i samband med Allhelgona skulle ge mig möjligheten att lägga ett 24h pass vid ett av de syndikatvatten som jag är medlem i.
Eftersom gäster inte är tillåtna vid syndikatvattnet och Darrell befann sig i Frankrike i jakten på stor karp så fick det bli ett solo-pass.

Jag satte upp en strategi i huvuduet vilket swim jag skulle fiska, var och hur jag skulle presentera min beten och anpassade sedan min packning efter detta. Blev rätt slimmad jämfört med ett långt helgpass men eftersom det skulle bli övernattning så blev det ändå en hel del.
Packade in allt i bilen och snart var jag på väg mot 23:an som syndikatet heter. Mitt PB kommer från detta vatten, en fin spegelkarp på 17,3 kg, så det finns stor karp där.

Framme vid 23:an lastar jag ur alla grejerna och det är väldigt lugnt i skogen runt sjön, nästan lite kusligt lugnt. Är inte samma sak att vara ensam som när man är två stycken som lallar runt och snackar skit.
Sätter ihop min kärra och lastar utan problm på hela min nedbantande packning på den och rullar ned för den stora backen, den som är så tung att ta sig upp för på vägen tillbaka från ett blankpass…
Börjar direkt med att rigga spöna och följer den plan jag lagt upp sedan tidigare. Tyvärr visar det sig att sjön är väldigt igenvuxen och jag får problem med att placera mitt heögerspö där jag tänkt mig. Efter tre försök utan att få till det som jag vill så ger jag upp och för fiska snet utåt istället mot ett nedfallet träd på motsatta stranden.

Det tar ungefär två timmar att få allt på plats och när jag sätter upp tältet så börjar det redan skymma, klockan är bara runt fyratiden, jäkla vinter!
Det börjar duggregna en stund senare och jag kryper in i tältet och trycker i mig den medhavda burgaren som jag köpte på vägen dit, kall men god. Knäcker en öl och intar ryggläge i sängen med lite slösurfande på mobilen. Tiden går VÄLDIGT sakta när man är ensam på ett pass. Kollar klockan, 18:00. Jahopp, vad ska jag göra nu? En öl kanske? Ja varför inte, knäcker en till och slösurfar vidare. Kollar klockan, 19:15. Jahopp…
Tar en runda bort till det närliggande swimmet i viken till höger, allt lugnt här med, då går vi tillbaka…
Kollar klockan, 19:45. Jahopp, en öl till kanske?

Tänder ett myggljus i tältet, inte för myggen skull utan för hemtrevnadens skull och det har börjat regna ordentligt. Det smattrar entoningt på tältduken och jag ligger där och tittar på mina svagt lysande Delkims, kom igen nu!
Jag slumrar till och vaknar nån timme senare av att jag fryser lite. Kollar klockan och nu är den lite efter 22, alltså helt ok att krypa ner i sovsäcken utan att skämmas, vilket jag också gör. Kort senare somnar jag och sover hela natten igenom, lite ovanligt men har man en nyfödd där hemma så har man en del nattsömn att ta igen.

Inte ett enda pip under hela natten och mina Delkims stirrar stumt tillbaka på mig när jag slår upp ögonen lite efter 7 på morgonen. Blankpassets sura smak börjar sakta göra sig påmint men än finns det tid kvar, jag skall ju fiska fram till 11.
Jag börjar sakta pyssla i lägret och packa ihop mina saker. Fyller på kärran efter hand och snart är det bara spöna  som saknas. Jag hoppas på en karp in i det sista men till slut får jag se mig besegrad och packar ner mina spön.
Påbörjar den tunga vandringen upp för backen, the walk of shame. Det blev ingen karp på detta kanske årets sista pass efter karp men jag hade i alla fall gett det en chans. Förhoppningsvis håller det milda vädret i sig ett tag till så att jag kommer ut en gång till.

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *