Soluppgång Ismete

Blankpass ismete efter gädda på Arriesjön

Så var det helg igen och dags att hårdtesta min nya isborr! Vad är en bättre test än att ge sig ut på lite ismete efter gädda?

Jag och Darrell gav oss iväg om möjligt ännu tidigare än veckan innan för att öka på våra chanser att ta en morgonhungrig gädda från isen på lite gäddmete. Då vi hade andra åtaganden senare under dagen kunde vi tyvärr bara fiska fram till lunch så även det var en anledning till att klockan ringde 05:00 lördag morgon.

Jag hämtar upp Darrell i Malmö och vi är snabbt på plats vid Arriesjön som även denna gång är målet för vårt ismete efter gädda. Lika mörk som förra gången och trots att kylan legat på rejält i en hel vecka sedan vi var där senast så var det ändå småläskigt att ge sig ut på isen i mörkret. Vissa partier av isen blev plötsligt helt svart, d.v.s. i stort sett helt genomskinlig, som en fönsterruta, scary shit!
Vi kom i alla fall ut till vår valda plats utan incidenter och kunde snabbt borra upp 6 hål, det tog ungefär halva tiden mot vad det tog att borra 1 hål med Darrells borr. Det blev fiske nära vassen på ungefär 2-3 meters djup, det var där vi (Darrell) hade bäst resultat veckan innan så det var så vi tänkte börja. Två spön var nära land och ett lite lone ranger spö lite längre ut, på så sätt skulle vi förhoppningsvis kunna avgöra var fisken stod för dagen.

Som alltid vid början av ett fiskepass så är förväntningarna höga och humöret på topp. Efter ett par timmar i den milt sagt hårda vinden så var stämningen inte riktig lika hög. Inte minsta lilla krusning på våra vippor tyvärr, gäddan var inte als på hugget, och vi gjorde vissa justeringar och ett gäng nya hål borrades.

Den medhavda termosen med tomatsoppa höjde stämningen något och styrkt av soppan gav jag mig ut på en liten kontrollrunda bland mina spön på isen. När jag rensar is i ett av hålen hör jag plötsligt det ljud som jag under de senaste tre ismetepassen längtat så efter, *kling-kling*. Tar några hundradels sekunder innan jag inser att det är ett av mina spön som löst och jag snurrar runt ett halvt varv på isen. Vippan på det ensamma rangerspöet står och gungar fram och tillbaka. FÄLL!
– I’m in! Vrålar jag till Darrell och börjar kuta bort mot hålet. Baitrunnern börjar inte knarra förrän jag kommer närmre och jag tar försiktigt upp spöt från isen, känner på linan, jodå, nog är där något tyngre än en ruda på andra sidan isen. Börjar veva på rullen, eller nja, försöker veva på rullen, den har frusit ihop så spolen rör sig inte ur fläcken till att börja med. Samtidigt försöker den förmodade gäddan röra på sig och det blir ett halvknasigt mothugg och efter lite stångande så släpper fisken. F A N !

Gäddan som jag såååååååå gärna hade velat ha innanför västen har alltså slitit sig. Luften går ur mig och allt känns riktigt piss men jag biter ihop och tacklar upp spöt på isen igen, vem vet, kanske kommer gäddan tillbaka eller så kanske det kommer en ny.

Vi har under morgonen fått besök av 5 andra killar som även de sökt sig till Arriesjön för ismete efter gädda. Under de 4 timmar vi befinner oss på isen med 21 spön sammanlagt i vattnet landas inte en enda gädda. Verkar inte vara rätt dag för ismete i Arriesjön tyvärr.
Till slut blir vi tvungna att packa ihop, extra tungt idag för mig eftersom jag just tappat säsongens första gädda. Jag vet dock att man glömmer snabbt och snart kommer jag vara lika glad och hoppfull igen, på väg ut på isen i jakten på en ismetad gädda.

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *