Darrells PB

Ismete efter gädda på Arriesjön

Då både jag och Darrell varit på semester utanför landets gränser har det inte blivit något fiske på ett tag. Efter att vi åter trampar svensk mark skulle det inte dröja länge innan vi börjar planera vår nästa session ismete. Vi kom fram till att ett ismetepass på Arriesjön var precis vad vi ville ha, om nu isen bar vill säga.
Efter positiva rapporter om isens hållbarhet i Arriesjön så blev saken klubbad och okristet tidigt hämtade Darrell mig söndag morgon och vi var framme vid Arriesjön lite i 7.
Det var fortfarande mörkt och med fullastade pulkor och pannlampor på så begav vi oss ut på isen. Vi hade fått tips om att isen på sina ställen kunde vara farlig då fåglar hållit till i sjön och på så sätt hållit vattnet öppet. Vi vandrade dock sakta och försiktigt ut på isen och provborrade på vägen ut för att försäkra oss om att isen bar. När vi vid första provborrningen insåg att isen var ungefär 15cm tjock blev vi genast mycket lugnare.

Vår strategi var att köra hälften av spöna inne på grundare vatten och de andra lite längre ut på djupet. Jag valde djupet och Darrell fiskade alltså inne på det grunda. Jag placerade mina betesfiskar ungefär 2 meter under isen där det var en 6-7 meter djupt och Darrell fiskade sina en halvmeter från botten på 2-3 meters djup.

Det var fruktansvärt tungt att borra och jag misstänkte att det måste vara något fel på Darrells isborr. Darrell själv anser att det är minsann inget fel på hans borr men han har väldigt ont i ryggen så jag kan väl hjälpa honom att borra? Ja just det…
Snäll som jag är hjälper jag såklart honom med borrningen och är helt jävla slut när vi väl är klara.

Det är väldigt lugnt på mina spön medan det är desto mer aktivitet på Darrells spön, det dröjer inte länge förrän han har ett första fäll, tyvärr utan motstånd och tappad fisk när Darrell väl gör mothugg. Kort senare så går hans nästa spö och han ropar att de nog är lite storlek på denna. En kort fight och jag kan hjälpa honom att landa en fin gädda på 4,4kg.

Det fortsätter vara lugnt på mina spön och Darrell landar ytterligare en gädda på det andra spöet, denna gång en lite mindre fisk på runt 1 kilo.
Jag beslutar mig för att borra två nya hål, trots att jag visste vilket helvete som väntade mig med den slöa borren, och flyttade mina spön längre in på samma djup som Darrell fiskade. Jag fiskade nu på samma sätt som honom men aktiviteten och gäddorna var fortfarande lika med noll. Det skulle istället fortsätta plinga och fälla på Darrells spön, inga landade fiskar men ändå lite action. Mina vippor stod som fastfrusna.

Vi spenderade en hel dag på isen och i halvtid stekte jag lite bacon och ägg som vi mumsade i oss med tillhörande ketchup i tunnbrödsrullar. Satt fint med lite varm mat, blåste lite och var stundtals riktigt kallt på isen.

Ingen is utan skridskoåkare eller vad är det man brukar säga? Första timmarna var vi helt själv men plötslig poppade de upp som svampar, det svärmade av skridskoåkare runt oss och våra spön. Folks förståelse eller respekt för fiskare på isen verkar vara lika med noll, ett tag verkade det som ett gäng hockeyspelande kids hade gjort våra spön till sina mål.
Jag vet inte hur många gånger det kom folk som gjorde piruetter och skit runt våra spön och stod och glodde och plaskade i hålen.
– Får ni nån fisk?
– Hur tjock är isen?
– Finns det någon fisk här?
– Vad gör ni?
Arriesjön är stor och vi satt i en hörna så jag kan tycka att man kan respektera vårt fiske och hålla sig till någon av de andra tusentals kvadratmeter sjö som finns tillgängliga. Nästa gång blir det till att söka sig längre bort i hopp om att få lite mer privacy.

Ungefär en timme innan det är dags att gå hem får Darrell ytterligare ett fäll på ett av sina spön och nu blir det faktiskt lite fight, gäddan tar en del lina men till slut så handlandar jag hans nya PB på ismetad gädda, en fin bit på 4,5kg.

En stund innan vi beslutar oss för att packa ihop så dyker Sebastian upp och jag spanar intresserat på hur hans borrning skall gå. Till min stora förvåning drar han en 5-6 drag sedan är han igenom isen, tog ungefär 8 sekunder jämfört med mina 5-10 minuter. Inget fel på Darrell’s borr, MY ASS!
Jag snackar lite med Sebastian och får även testa hans isborr och den är rena drömmen att borra med. Borren han har är en Normark Lazer Light och jag beslutar mig för att en sådan måste införskaffas.

Det börjar skymma och snart är isen och Arriesjön tom på folk, bara vi två enträgna ismetare som sitter kvar men till slut får även vi ge upp. Värme och mat lockar där hemma och vi packar ihop och åker hem.
Jag är rätt knäckt, detta är 3:e ismetepasset denna säsong efter gädda för min del där jag får gå hem utan landad fisk. Tyvärr är det så ibland och det är väl just det som är tjusningen med fiske, ibland funkar det inte och det är bara att bita ihop och på det igen. Darrell försöker trösta mig med att vi faktiskt varit ute på 3 göspass där jag har landat gös alla 3 gångerna och han har blankat. Darrell är inte bara Top Rod, han är även en klok man, det är ju fiske vi pysslar med! Det kommer bli fler ismetepass på Arriesjöns is framöver, jag ger mig inte!

Senast uppdaterad av den .

2 reaktioner på ”Ismete efter gädda på Arriesjön

  1. Fin blogg, gillar layout o färgerna!

    Har nu läst en hel del och snappat upp några tips om ismete.

    Tack

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *