Bygg ditt eget Tailbete - Öglor

Bygg ditt eget Tailbete – Del 3

Nu är tailbetet väldigt fint och mjukt, känns nästan lite synd att börja borra och våldföra sig på det men det kommer bli lika fint och till och med finare lite längre fram så oroa dig inte.
Vi måste ha lite öglor på tailbetet, dels till att fästa krokarna och tailen i och dels en ögla att fästa linan/tafsen i. Antingen köper man färdiga öglor som man skruvar in i tailbetet eller så gör man som jag valde att göra, tillverka egna av rostfri ståltråd. Anledningen till att jag valde att tillverka egna öglor var dels priset, det går åt en hel del öglor och sen så är det hemmagjort så är det!
Jag köpte på mig 25 meter Ø 1,5 mm rostfri ståltråd, vilket man kan köpa mycket billigt om man jämför med vad rostfria skruvöglor kostar. Jag kommer även använda den rostfria ståltråden till att fästa tailen i betet men det kommer vi till lite längre fram. Jag passade även på att tillverka en blomsterställning till frun därhemma av ståltråden så att jag fick lite lugn och ro och på så sätt kunde jag rättfärdiga det inköpet…

Nu till hur man tillverkar sina egna öglor till tailbetet. Lite beroende på hur stora man vill ha dem, dels längden och dels diametern på själv öglan så finns det val att göra. Jag valde att klippa till 10cm långa bitar av den rostfria ståltråden och böjde dem sedan på mitten så att ändarna mötte varandra. Spände sedan fast ändarna i ett skruvstäd och i med en tavelkrok modell större, tjockleken på tavelkroken avgör diametern på öglan. Koppla på tavelkroken i borrmaskinen och på låg hastighet tvinnar man sedan tråden runt tavelkroken. Jag får då en perfekt rund ögla med ett långt skaft som jag kan borra in i tailbetet. Mina öglor blev ungefär 4,5cm långa och med Ø 10 mm. Vill du ha dem längre är det bara att klippa längre bitar av tråden och vill du ha dem kortare kan du antingen börja med kortare tråd eller helt enkelt klippa av de färdigtvinnade öglorna till önskad längd.
Gör upp ett gäng när du ändå är igång om du tänkt tillverka fler tailbeten framöver, så har du klara öglor att använda vid nästa körning.

Innan du börjar borra loss på ditt tailbete så måste du bestämma var du skall ha dina krokar. Det är svårt att säga precis var du skall sätta dem men då jag vill ha ett något framtungt bete valde jag att montera buköglan lite längre fram än i mitten på metet. Öglan i stjärten är ganska solklar var den skall sitta, den skall så klart sitta där bak. Placeringen av nosöglan kan du också variera beroende på vilken gång och uppförande du vill ha på betet.
Rita ut på din mall som vi skapade i del 1 var du vill ha dina öglor och använd sedan denna för att märka ut på dina tailbeten var du skall borra. På detta sätt vet du även i framtiden var du placerade dina öglor när du tillverkar nya beten.

När du märkt ut var dina öglor skall sitta är det dags att förborra och att fästa öglorna men det får vi ta i nästa del. Släng gärna in en kommentar om denna del om du har frågor eller tips!

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *