I-väntan-på-julegrisen

Jakten på Julegrisen har börjat

Vintern är här och julen står för dörren, då är det hög tid att fånga Julegrisen! Jag har fiskat gädda i många herrans år och tagit hundratals om inte tusentals gäddor men den riktiga grisen saknas fortfarande, jag vill spränga 10 kilos barriären för gädda. Vore fel att påstå att jag satsat på stor gädda, visserligen vill man alltid få stor gädda men har inte specifikt fiskat efter stor gädda.
Nu är det dock hög tid, Julegrisen skall upp! Här nere i Skåne finns det en hel del vatten som håller gädda på över 10 kilo, bara att åka dit och plocka upp! Om det bara vore så lätt…

Som ett första steg i jakten på en tiokilos gädda så begav jag och Darrell oss iväg till ett lokalt vatten där det enligt rykten skall finnas stora gäddor. Darrell’s pappa Andy är på besök över julen så han följde även med oss ut tidigt denna söndagsmorgon.
När vi anlände var det fortfarande mörkt, min plan var att ta de morgonjagande gäddorna, inte utan gnäll från morgontrötte Darrell.
Setupen för dagen var tre bottenmetade spön med död betesfisk, makrill och sill och tre spön med levande betesfisk, de fina rudorna som jag även har till försäljning.

Vi spred ut oss längs med vattnet och jag hittade en liten vik som såg sjukt het ut, här bara måste stå en fin Julegris!
Darrell smög sig längs med kanten och det dröjde inte länge innan han landat dagens första gädda på lite över fyra kilo. Detta gjorde oss hoppfulla inför den kommande dagen men det skulle bli väldigt lugnt efter denna gädda.
Ett par timmar senare så får jag hugg på min ruda när jag sakta vevar in den men innan jag hinner göra mothugg har gäddan slitit sig, självklart var den otroligt stor…

Det fräses på lite ägg och bacon i halvtid och vi avnjuter en god lunch i vintersolen som tittat fram och hoppet lever fortfarande. När vi sitter där och småpratar efter lunchen så går larmet på Andy’s bottenmetade sill. Andy, som inte är 20 längre, tar sin lilla tid innan han kommer upp ur stolen och greppar spöt för ett bastant mothugg. Snapp! Linan smäller av i mothugget och flötet landar i skogen bakom oss, mindre bra milt uttryckt.
Det börjas upprört diskuteras vems fel det är, för hårt mothugg, dålig lina, dålig knut osv. Under tiden familjebråket pågår så kollar jag Darrell’s lina, hmm, ser ut att vara små kinks här och var. Påpekar detta för Darell att det är en dålig lina, när bytte du den senast? Darrell förnekar ju så klart detta, absolut inte något fel på hans lina men när jag gjort ett par dragtester så kan han inte annat än hålla med.
Rullarna som Darrell för dagen använder är hans gamla karprullar som uppenbarligen har fått mindre omsorg än vad de borde ha fått. Snabbt av med en 20-tal meter lina och sedan är den fin igen och fisket kan fortsätta. Det blir till att byta lina på alla rullarna för Darrell när han kommer hem. Slarvigt och onödigt men ibland blir det tyvärr så.

Jag beger mig iväg längs med vattnet för att försöka lura upp en gädda, tiden börjar rinna ut och jag vill verkligen landa fisk. Kämpar på in i det sista men tyvärr blir det inte fler gäddor för oss denna dag. Jakten på Julegrisen får fortsätta en annan dag!

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *