The Setup

Svinkallt ismete på Östra Dammen i Lomma

Då våren närmar sig med stormsteg och med den även värmen så börjar det bli panik att landa en gädda från isen. Därför bestämde vi oss för att köra ett kort pass efter jobb och valet föll på Östra Dammen i Lomma. Det skall finnas gott om gädda i Östra Dammen och det ligger på bekvämt avstånd från jobb.

All utrustning packade jag in i bilen kvällen innan och på morgonen fyllde jag hinken med betesfisk och i med syrepumpen så de klarade sig under dan i bilen.
Det var fullt schema på jobb som vanligt så jag hann inte byta om på jobb vilket jag hade planerat utan fick stå i full storm och strippa ner till kalsongerna. Det går otroligt fort att kyla ner en människa kan jag berätta, när jag väl fick på mig kläderna frös jag så jag skakade. Temperaturen låg precis över nollan men det blåste 10-15 meter per sekund så upplevd kyla måste ha varit på över -10.
Isen var allt annat än förtroendeingivande och det fanns öppet vatten lite här och där, inte drömisen att ge sig ut på direkt. Grymt halt var det på isen med och blåsten gjorde det inte lättare att balansera runt utan att trilla. När jag satte upp spöna blåste de iväg på isen med spöhållare och allt så jag fick bygga upp med is runt hållaren så att den stod kvar.
Vi fick sätta våra spön rätt så tight eftersom ingen av oss var direkt sugen på någon långvandring på den osäkra isen. Jag riggade två spön med mört och ett med ruda, alla ungefär en meter under isen, det är ju inte så djup i Östra Dammen.
Innan jag fått upp mitt första spö hade jag ingen känsel i mina händer och jag fick gå upp på land och invänta rörlighet i fingrarna innan jag kunde fortsätta.

Det är RIKTIGT kallt i blåsten och jag brukar aldrig frysa på isen då jag har rejäla kläder på mig men idag verkade det som att vinden gick rakt igenom, kvittade var man stod för det blåste ändå.
När man fryser och det inte händer något på spöna så blir det snabbt jobbigt och Darrell som annars alltid är på gott humör började gnälla även han. Vi hade bestämt att fiska tills det blev mörkt men redan efter en timme började Darrell prata om att åka hem, han frös som en hund. I desperation att komma undan blåsten så gick Darrell in i vassen och satte sig men inte ens där fick han lä nog och efter mindre än 3 timmar gav vi upp, det var helt enkelt för kallt.
Gäddorna verkade heller inte gilla den kalla vinden för de höll sig borta och jag fick lägga till ytterligare ett blankpass på listan.

Senast uppdaterad av den .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *